evian® vernieuwt zijn aanpak in het gebruik van plastic om een volledig circulair merk te worden tegen 2025

#evian #oneplanetonehealth #herothezero

  • evian zal tegen 2025 alle plastic flessen vervaardigen uit 100 % gerecycleerd plastic, en kiest daarmee resoluut voor een ‘circulaire aanpak’.
  • evian zal daarvoor samenwerken met vooruitstrevende partners om een nieuwe verpakkingsaanpak te ontwerpen, om recyclage-initiatieven aan te moedigen en te streven naar ‘zero plastic bottle waste’.
  • evian pleit voor een samenwerking tussen sectoren en ver daarbuiten om een duurzame en grootschalige verandering teweeg te brengen in het beheer van plastic afval. 

Vandaag kondigt evian aan dat het tegen 2025 al zijn flessen zal vervaardigen uit 100 % gerecycleerd plastic. Met dit initiatief kiest het natuurlijk mineraalwatermerk resoluut voor een ‘circulaire strategie’ op het vlak van plastic. Plastic maakt voortaan volledig deel uit van de economische kring en wordt uit de natuur gehouden. evian zal nauw samenwerken met de Ellen MacArthur Foundation om de weg uit te tekenen van een lineair model naar een kringloopmodel, waarin alle flessen zullen gemaakt worden van gerecycleerd plastic en geen nieuwe plastic meer nodig zal zijn. Zo wordt het mogelijk om plastic te laten evolueren van een potentieel afvalproduct naar een waardevolle grondstof.

Om dit te bereiken, wil evian baanbrekende partnerships aangaan om verpakking opnieuw te ontwerpen, om zoveel mogelijk afval van plastic flessen te recupereren uit de natuur en om recyclage-initiatieven te stimuleren.

Een nieuw ontwerp voor de verpakking

Vandaag zijn alle evian producten ontworpen voor een kringloopmodel. De producten zijn 100% recycleerbaar en bevatten over het hele gamma gemiddeld 25% gerecycleerd plastic (rPET). Om zijn ambitie tegen 2025 waar te maken, gaat evian partnerships aan met baanbrekende technologische bedrijven. Eén van die bedrijven is Loop Industries. Het bedrijf ontwikkelde een technologie die op grote schaal een ‘oneindige lus’ creëert voor de recyclage van plastic. Daarbij worden alle soorten PET-afval omgevormd tot plastic dat voldoet aan de hoge kwaliteitsvereisten van evian.

Op zoek naar ‘zero plastic bottle waste’

Sinds 2009 ondersteunt Danone, via het Danone Ecosystem Fund, lokaal aangestuurde en langetermijninitiatieven voor recuperatie van plastic met een positieve sociale-, ecologische- en bedrijfsimpact.

evian zal zich verder inzetten om de hoeveelheid plastic afval die in de natuur terecht komt, verder te helpen verminderen. Daarom neemt het, via zijn moederonderneming Danone, deel aan een onderzoeksmissie met The Ocean Cleanup, een Nederlandse start-up zonder winstoogmerk die een schaalbare geavanceerde technologie heeft ontwikkeld om plastic uit de oceanen te halen.

Recyclage-initiatieven stimuleren

Om deze ambitie waar te maken, werkt evian zowel op lokaal als wereldwijd niveau samen met overheden, partners in de recyclage-industrie - zoals Veolia - en consumenten om de inzameling en recyclage van oude plastic flessen te laten toenemen. Via FostPlus (verantwoordelijk voor de promotie, coördinatie en financiering van de selectieve inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval in België), waarvan NV Danone Waters in 1994 mede-oprichter was, is België al één van de betere leerlingen van de klas op het gebied van recyclage. Toch blijft evian op zoek gaan naar oplossingen om plastic flessen naar behoren te recycleren, om de afhankelijkheid van nieuw plastic te doen afnemen en verzekert zo een betrouwbare aanvoer van gerecycleerd plastic.

evian is vastberaden om zijn wereldwijde stem te laten horen om een gedragswijziging rond plastic afval en recyclage aan te moedigen.

Het #herothezero initiatief van evian zal die behoefte aan verandering vanaf begin 2018 op gang brengen door consumenten bewust te maken van circulariteit als een manier om anders te gaan denken over plastic afval. Om dit initiatief kracht bij te zetten, zal evian samen met VICE Impact educatieve documentaires maken.

Patricia Oliva, Global Brand Director van evian, legt uit: “de eeuwige pioniersgeest en inzet voor duurzaamheid moedigen evian aan om een stapsgewijze verandering tot stand te brengen om het cruciale probleem van plastic afval aan te pakken. We willen de kracht van ons wereldmerk gebruiken om een voortrekkersrol te spelen, om de samenwerking in de hele sector te bevorderen en om samen met partners de toekomst van plastic te veranderen. We zijn vastberaden om de mentaliteit van de huidige generatie te veranderen van ‘we kunnen het’ naar ‘we doen het’.”

Een oproep tot samenwerking

Om de fundamentele stapsgewijze verandering die vandaag nodig is tot stand te brengen, heeft evian extra steun nodig. We roepen dan ook op tot een samenwerking over de industrieën heen en zelfs verder, om een duurzame en schaalbare verandering teweeg te brengen op vlak van afvalbeheer en gebruik van plastic. In dit kader gaat evian een samenwerking aan met Mission 2020, om een beweging in gang te zeten op het Wereld Economisch Forum in Davos en ander internationale evenementen in 2018.

Christiana Figueres, initiatiefneemster van Mission 2020 en voormalig uitvoerend secretaris voor het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering, is ervan overtuigd dat we vooruitgang kunnen boeken: “voor het eerst in de geschiedenis zijn wij de generatie die over de nodige kennis en technologie beschikt om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen, al moeten we daar sneller werk van gaan maken. Merken die gedurfde stappen zetten, zoals deze, kunnen het verschil maken om de emissiecurve te helpen ombuigen.”

Meer informatie over de partnerorganisaties is terug te vinden in de bijlage "Partner info"

Onze engagementen
Contacteer ons
Annekatrien De Smedt Head of Communication, Danone Waters Benelux
Koen François Whyte
Annekatrien De Smedt Head of Communication, Danone Waters Benelux
Koen François Whyte
Over Danone Waters

evian®, Volvic® en Badoit® zijn de drie merken natuurlijk mineraalwater die in België op de markt gebracht worden door Danone Waters.

evian natuurlijk mineraalwater is afkomstig uit het hart van de Franse Alpen, een uniek geologisch gebied in de wereld. Gedurende meer dan 15 jaar baant het water zich een weg door de rotsen en op die reis wordt het verrijkt met karakteristieke mineralen. evian zet zich al bijna 30  jaar in om de natuur in de omgeving van de bron te beschermen om de uitzonderlijke kwaliteit van evian natuurlijk mineraalwater te bewaren. evian natuurlijk mineraalwater is van nature zuiver en evenwichtig samengesteld en voldoet perfect aan de hydratatiebehoeften van iedereen, de hele dag door.

evian, het iconisch merk van Danone, onderschrijft de ‘One Planet. One Health’ visie dat onze gezondheid en deze van de planeet onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Meer informatie: evian België