EVIAN® OP KRUISSNELHEID NAAR 100 PROCENT CIRCULAIRE VERPAKKINGEN

Het natuurlijk mineraalwatermerk verdubbelt in één jaar zijn gerecycleerde PET-gehalte voor zijn emblematische 1,5 literfles

De emblematische evian® 1,5 literfles bestaat nu al voor 50 procent uit gerecycleerde PET[1]. Het natuurlijk mineraalwatermerk zit dus op kruissnelheid om haar ambitie waar te maken om tegen 2025 100 procent gerecycleerde PET te gebruiken. Op die manier kan plastic op termijn een grondstof worden die circulair kan worden hergebruikt. Volgens Maarten Van Leeuwen, Country Manager Danone Waters Benelux, zit de oplossing in het flesje zelf.

Voldoende impact genereren

Een jaar geleden maakte evian® zich sterk dat tegen 2025 al haar plastic flessen uit gerecycleerde PET (rPET) zouden bestaan[2]. Een jaar later bevatten de 1,5-literflessen, en ook de 1 liter- en 75 centiliterflessen van evian® al 50 procent gerecycleerde PET, wat een verdubbeling is op één jaar tijd. Deze vooruitgang zal ook zichtbaar zijn op het etiket van de fles. Voor heel het gamma in de Benelux behaalt evian® zelfs gemiddeld 43 procent rPET. Maarten Van Leeuwen: “De 3 formaten zijn niet toevallig gekozen. Samen maken ze 85 procent uit van het volume binnen de retail.” De 8 liter-bidon van het zustermerk Volvic® zal vanaf april zelfs uit 100 procent gerecycleerde PET vervaardigd zijn. “Als internationale speler willen wij graag koploper zijn om zo voldoende impact te genereren. Wij zijn fier dat we voor een wereldwijde en duurzame oplossing kunnen zorgen.”

Wij zijn op de goede weg om onze ambitie waar te maken van 100 procent rPET voor al onze evian® flessen tegen 2025”, vervolgt Van Leeuwen. “Wij zullen er alles aan doen om zo weinig mogelijk nieuwe plastic te gebruiken voor onze flessen. Door van plastic een circulaire grondstof te maken, daalt het gebruik van fossiele brandstoffen en wordt er zo minder CO2 uitgestoten.” Op dit moment is de fabriek zelfs al CO2-neutraal en meer dan de helft van het transport gebeurt met de trein. Bovendien wil evian® tegen 2020 wereldwijd CO2-neutraal zijn.

Hoe meer gerecycleerde PET, hoe beter

De oplossing zit gek genoeg in het flesje zelf. Om van onze verpakking een circulair product te kunnen maken moet er voldoende gerecycleerd worden.

“Op dit moment behoort België met 87 procent voor PET-flessen tot een van de beste leerlingen van de klas in Europa. Voor die overige 13 procent willen we de consumenten sensibiliseren en hen aanmoedigen om zich mee in te zetten voor dit nobele doel. Flesjes worden immers buitenshuis nog vaak fout gesorteerd. Hierdoor ‘missen’ we plastic dat niet meer hergebruikt kan worden. Om mensen hier meer bewust van te maken, werken we onder meer samen met onze partner Fost Plus[3].”

Een zaak van iedereen

Door gaandeweg verpakkingen te recycleren om nieuwe flessen te maken, komt het bijgevolg niet meer op de afvalberg terecht. “Maar dat kunnen we niet alleen”, benadrukt Maarten Van Leeuwen. evian® werkt nu al samen met internationale spelers zoals Loop Industries[4] en de Ellen MacArthur Foundation, en roept op tot samenwerking tussen de verschillende partners binnen de sector en zelfs daarbuiten. “Het milieu is een zaak van iedereen en we moeten dit ook samen aanpakken om een duurzame en doorgedreven verandering teweeg te brengen op vlak van afvalbeheer en het gebruik van plastic. We hopen dat we op deze manier echt een beweging op gang kunnen trekken.”

 

[1] PET staat voor polyethyleentereftalaat en is een kunststof waar bv. water- en frisdrankflessen van gemaakt zijn (petflessen)

[2] https://circular.evian.eco/

[3] Fost Plus is de organisatie die verantwoordelijk is voor de inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval in België.

[4] Loop Industries ontwikkelde een technologie die op grote schaal een ‘oneindige lus’ creëert voor de recyclage van plastic. Daarbij worden alle soorten PET-afval omgevormd tot plastic dat voldoet aan de hoge kwaliteitsvereisten van evian.

Onze engagementen
Contacteer ons
Annekatrien De Smedt corporate affairs manager, Danone
Annelies Baeten Whyte
Annekatrien De Smedt corporate affairs manager, Danone
Annelies Baeten Whyte
Over Danone Waters

evian®, Volvic® en Badoit® zijn de drie merken natuurlijk mineraalwater die in België op de markt gebracht worden door Danone Waters.

evian natuurlijk mineraalwater is afkomstig uit het hart van de Franse Alpen, een uniek geologisch gebied in de wereld. Gedurende meer dan 15 jaar baant het water zich een weg door de rotsen en op die reis wordt het verrijkt met karakteristieke mineralen. evian zet zich al bijna 30  jaar in om de natuur in de omgeving van de bron te beschermen om de uitzonderlijke kwaliteit van evian natuurlijk mineraalwater te bewaren. evian natuurlijk mineraalwater is van nature zuiver en evenwichtig samengesteld en voldoet perfect aan de hydratatiebehoeften van iedereen, de hele dag door.

evian, het iconisch merk van Danone, onderschrijft de ‘One Planet. One Health’ visie dat onze gezondheid en deze van de planeet onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Meer informatie: evian België