Danone Waters zet drie nieuwe belangrijke stappen in haar transitie naar een duurzaam model
- Het bedrijf achter de merken evian® en Volvic® is de eerste producent van gebotteld water in België dat een B CorpTM -certificaat ontvangt en dat haar twee merken onafhankelijk gecertificeerd ziet als CO2-neutraal door Carbon Trust®.
- Danone Waters zet met haar natuurlijk mineraalwater evian® een nieuwe stap naar een circulair model: de formaten 33cl, 50cl en 75cl worden nu gemaakt van gerecycleerde flessen (rPET).
- evian® en Volvic®, twee merken natuurlijk mineraalwater van Danone Waters, zijn nu gecertificeerd als CO2-neutraal door Carbon Trust®.
- Danone Waters Benelux is B CorpTM gecertificeerd, het onafhankelijke internationale label dat wordt toegekend aan bedrijven die voldoen aan de hoogste normen van duurzaamheid. Het is daarmee het eerste bedrijf in de sector van gebotteld water dat deze certificering ontvangt in België.
Naar een circulair model
De flessen van 33cl, 50cl en 75cl van evian® zijn nu verkrijgbaar in 100% rPET. Er wordt dus geen virgin plastic meer gebruikt bij de productie ervan. evian® koos in eerste instantie voor een transitie naar 100% rPET voor haar kleinere formaten, die vaak buitenshuis worden geconsumeerd. De grote formaten (1l en 1,5l), die sinds 2018 gemaakt worden van 50% rPET, zullen uiterlijk in 2025 overschakelen op 100% rPET.
Roeland Heitz, Country Manager Danone Waters Benelux: "Vandaag de dag wordt bijna één op de twee flessen van Danone Waters gemaakt van gerecycleerde flessen. Als producent van natuurlijk mineraalwater in flessen kunnen wij een echte impact hebben op het volume van plastic afval. Door van plastic een circulaire grondstof te maken, verminderen we drastisch het gebruik van virgin plastic en dus van fossiele grondstoffen, waardoor we ook onze CO2-uitstoot kunnen verminderen. Het gerecycleerd plastic dat voor deze nieuwe flessen wordt gebruikt, is afkomstig van PET-flessen die ingezameld worden in Europa. Tegen 2025 zal het volledige gamma van zowel evian® als Volvic® op de Benelux-markt gemaakt zijn van gerecycleerd plastic.”
Samen sterk tegen zwerfvuil
Danone Waters Benelux werkt al jaren samen met haar medewerkers, partners, instellingen en lokale gemeenschappen om haar impact op het milieu te verminderen en zwerfvuil te bestrijden. Om tegen 2022 de sectordoelstelling van een inzamel- en recyclagepercentage van 90% voor drankverpakkingen te bereiken, communiceert het bedrijf actief over hoe men haar verpakkingen correct recycleert.
Danone Waters Benelux werkt lokaal samen met Fost Plus om de consument bewust te maken van goede sorteerpraktijken, zowel thuis als buitenshuis[1]. Bovendien zette Danone Waters Benelux verschillende educatieve initiatieven op in het kader van voorlichting over de sortering en recyclage van afval, thuis en buitenshuis, met onder andere sensibiliseringsdagen op scholen. 10.000 leerlingen hebben al kunnen deelnemen aan een ludieke workshop om thuis of op school te leren sorteren. Het bedrijf sensibiliseert zijn werknemers ook rond afvalsortering. Lokaal worden medewerkers van Danone Waters Benelux regelmatig uitgenodigd om deel te nemen aan opruimacties zoals de Clean Beach Cup.
Pionier in CO2-neutraal
evian® en Volvic® zijn nu gecertificeerd als CO2-neutraal door Carbon Trust®, ook in België, van aan de bron tot bij de consument. Om dit te bereiken heeft evian® het ontwerp van haar flessen en verpakkingen herzien: het gewicht wordt tot een minimum beperkt en er wordt meer gebruik gemaakt van rPET. Haar fabriek in Evian-les-bains is sinds 2017 ook CO2-neutraal. Het merk Volvic® schakelde dit jaar om naar 100% hernieuwbare energie in haar bottelarij van natuurlijk mineraalwater in het Franse Auvergne.
Zowel evian® als Volvic® zijn op zoek naar meer milieuvriendelijke, multimodale oplossingen voor het transport van hun producten. Het gebruik van de trein als transportmiddel steeg bij evian® van 34% in 2018 naar 68% in 2019. Het merk slaagde er zo in het flessentransport per vrachtwagen te halveren. Bij Volvic® gebeurt 40% van het flessentransport per trein.
Sonia Bonus, Sustainability Manager Danone Benelux, voegt hieraan toe: "Dankzij ons beleid rond zowel het bottelen en transport als ontwikkeling van circulaire verpakkingen zijn we in België gecertificeerd als CO2-neutraal. Maar daar houdt het niet op! We willen onze impact op de planeet blijven verminderen. In elke regio waarin een bron ontspringt, hebben we publiek-private partnerschappen opgezet die de lokale ontwikkeling verzoenen met het behoud van het stroomgebied en het behoud van de biodiversiteit."
B CorpTM, een internationale en brede erkenning
Al deze initiatieven, die onderdeel uitmaken van Danone’s "One Planet. One Health"-visie, worden vandaag erkend door B CorpTM. Andere bestaande initiatieven, zoals de drie weken extra zwangerschapsverlof en het feit dat elke werknemer ook aandeelhouder is van het bedrijf, leverden Danone Waters Benelux een verdienstelijke score op van 86,4. B Lab, het orgaan dat de certificering toekent, nam het beleid van Danone Waters Benelux op het vlak van milieu, haar werknemers, de lokale gemeenschappen, haar klanten en haar goed bedrijfsbestuur onder de loep. De resultaten van de evaluatie met 175 vragen zijn beschikbaar op de website van B CorpTM, evenals de score per pijler en per vraag.
De verpakking verandert, de kwaliteit blijft
Door zijn natuurlijke minerale oorsprong is evian®-water van nature zuiver[2]. Met een unieke en stabiele minerale samenstelling, wordt het gebotteld zonder dat de oorspronkelijke samenstelling door menselijk ingrijpen wordt verstoord. Volvic® natuurlijk mineraalwater is afkomstig uit een natuurlijk vulkanisch ecosysteem in de Auvergne in Frankrijk.
Referenties :
[1] www.verpakkingen2025.be
[2] Zoals alle natuurlijke mineraalwaters
Jasmien De Gussem
Over B CorpTM:
De B CORPORATION-certificering, die in 2006 in de Verenigde Staten werd opgericht door drie ondernemers uit Philadelphia, is bedoeld om een verantwoordelijker bedrijfsmodel te promoten. De B CorpTM -certificering wordt toegekend op basis van een vragenlijst over de sociale, ecologische en maatschappelijke prestaties van de onderneming en haar inzet voor transparantie en verantwoordelijkheid. Indien de antwoorden na verificatie een minimum van 80 punten genereren, ontvangt de onderneming de certificering, die elke drie jaar herzien wordt op basis van hetzelfde proces.